ΕΛ | EN
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 
ΕΚΘΕΣΗ 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ

      To Eκκλησιαστικό Bυζαντινό Mουσείο της Mυτιλήνης στεγάζει μία από τις πιο αξιόλογες συλλογές του Βυζαντινού πολιτισμού και αποτελεί ένα θεσμό με περιεχόμενο και ποιότητα στον τομέα του πολιτισμού.

      Η ιστορία του Μουσείου δεν ανατρέχει σε μακρινό παρελθόν. Το έτος 1958, που ήρθε στη Μητρόπολη Μυτιλήνης από τη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ιάκωβος Κλεομβρότου, βρήκε από τον προκάτοχό του αείμνηστο Μητροπολίτη Ιάκωβο Νικολάου, τον από Δυρραχίου, μια μικρή συλλογή εικόνων και άλλων αντικειμένων λατρείας. Τη συλλογή αυτή ο Μητροπολίτης Ιάκωβος Κλεομβρότου, που είχε έμφυτο το πάθος του συλλέκτη, την πλούτισε κατά το διάστημα της ποιμαντορίας του και με άλλα αντικείμενα της χριστιανικής τέχνης, που τα βρήκε σε διάφορες εκκλησίες της Μητρόπολής του να είναι έξω από τη λατρευτική χρήση, παραδομένα στη φθορά και στον αφανισμό.

      Καθώς όμως πλήθαιναν τα ιερά αντικείμενα, γεννήθηκε η ανάγκη στέγασης της συλλογής. Έτσι, από το 1978 άρχισε η λειτουργία του Μουσείου σε ιδιόκτητο χώρο, στο κέντρο της πόλης, απέναντι ακριβώς από την είσοδο του ναού του Αγίου Θεράποντα.

      Από τα έργα της Χριστιανικής τέχνης που υπάρχουν στο Μουσείο, ξεχωριστή θέση κατέχει η συλλογή των φορητών εικόνων, οι οποίες καλύπτουν χρονική περίοδο μεγαλύτερη των επτά εκατονταετιών, με τις παλαιότερες να ανάγονται στον 13ο αιώνα. Οι διαστάσεις τους κυμαίνονται από πολύ μεγάλου μεγέθους (περί τα 2 μέτρα) ως μετρίου μεγέθους εικόνες.

      Εκτός από την κύρια συλλογή των εικόνων, υπάρχουν συλλογές που αποτελούνται από άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως ξυλόγλυπτα βημόθυρα, άμφια, χειρόγραφα, ιερά σκεύη, δημιουργήματα της εκκλησιαστικής μικροτεχνίας κ.ά.

      Το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης, κέντρο διαφύλαξης και προβολής του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού, κρατεί το νήμα της ιστορικής συνέχειας και ασκεί υπέρτατη πολιτιστική λειτουργία στο νησί της Λέσβου.                                                                       Καλή περιήγηση! 
      ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ